OMS a avertizat țările bogate să nu facă stocuri de vaccinuri anti-Covid-19 pentru doza a treia. Țările sărace trebuie să aibă acces la vaccin

OMS a avertizat țările bogate să nu facă stocuri de vaccinuri anti-Covid-19 pentru doza a treia. Țările sărace trebuie să aibă acces la vaccin
OMS: E prematur să discutăm de necesitatea unui vaccin specific pentru Omicron / Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 09/12/2021, 19:34

Organizația Mondială a Sănătății  (OMS) a avertizat joi țările bogate să nu acumuleze vaccinurile COVID-19 pentru vaccinurile de rapel, în timp ce încearcă să lupte împotriva noii variante Omicron, amenințând aprovizionarea țărilor mai sărace, unde ratele de vaccinare sunt scăzute.

Multe națiuni occidentale au lansat vaccinuri de rapel, vizând persoanele în vârstă și persoanele cu probleme de sănătate subiacente, dar îngrijorările legate de varianta Omicron, care se răspândește rapid, au determinat unele dintre ele să își extindă programele.

OMS a recomandat în schimb rapeluri cu doza „booster” pentru cei cu probleme de sănătate sau pentru cei care au primit un vaccin inactivat.

Juriul încă nu a stabilit cât de eficiente sunt vaccinurile actuale împotriva Omicron. Până în prezent, acestea s-au dovedit extrem de eficiente în ceea ce privește încetinirea răspândirii coronavirusului și a gravității bolii, iar ratele scăzute de vaccinare prezintă riscul apariției unor variante mai periculoase și mai rezistente la vaccin.

„Pe măsură ce ne îndreptăm spre orice situație în care se va afla Omicron, există riscul ca aprovizionarea globală să se întoarcă din nou la țările cu venituri ridicate care acumulează vaccinuri”, a declarat directorul OMS pentru vaccinuri, Kate O’Brien, în cadrul unei ședințe de informare.

„Nu va funcționa. Nu va funcționa din punct de vedere epidemiologic și nu va funcționa din punct de vedere al transmiterii, decât dacă nu avem de fapt vaccinuri care să ajungă în toate țările”.

Mike Ryan, directorul pentru situații de urgență al OMS, a declarat că Omicron pare să fie „mai în formă și mai rapid”, dar nu este invincibil.

„Nu înțelegem pe deplin implicațiile din punct de vedere clinic sau implicațiile pentru vaccinurile noastre. … Ceea ce vom face în următoarele zile și săptămâni, atât în ceea ce privește suprimarea virusului, cât și vaccinarea și echitatea, va face o diferență uriașă în ceea ce privește evoluția acestei pandemii în 2022″, a spus el.

Omicronul a fost detectat pentru prima dată în Africa de Sud și în Hong Kong, iar Africa reprezintă 46% din cazurile raportate la nivel mondial, a declarat Richard Mihigo, coordonator al Programului de imunizare și dezvoltare a vaccinurilor pentru Africa al OMS, în cadrul unui briefing online.

Primele date din spitalele din Africa de Sud arată că mai puțin de o treime dintre pacienții internați în timpul ultimului val legat de Omicron sufereau de o boală severă, comparativ cu două treimi în primele etape ale ultimelor două valuri.

Doar 7,5% din cei peste un miliard de oameni din Africa au primit vaccinurile primare.

Reprezentanții companiei farmaceutice americane Pfizer a anunțat că doza 3 a vaccinului anti-COVID este eficientă împotriva variantei Omicron. Cu toate acestea, un nou vaccin, adaptat noii variante a virusului, ar putea fi lansat în luna martie a anului viitor.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este principalul suspect în cazul fetiței găsite moartă într-o râpă. A fost ridicat de...
Cum arată Prințesa Kate Middleton acum, la 2 luni după ce a început chimioterapia. Unde...
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
„Să fie conștienți cu ce se joacă.” Putin amenință că va lovi țările din Europa...
Sebastian Dobrincu a dat-o uitării pe Ioana Ignat și s-a lăsat anturat la prima strigare...
'Avea inima de PIATRĂ'! Afecțiunea medicală RARĂ de care suferea bărbatul
Ultimele imagini cu micuţa Raisa în viaţă. Copila ar fi fost ucisă de verişorul ei...
El e criminalul Raisei! Polițiștii l-au săltat și l-au dus la audieri
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei. Polițiștii l-au reținut și dus la audieri....
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Rovinieta își păstrează valabilitatea dacă schimbi numărul de înmatriculare?
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
ERUPȚIE MONSTRU pe Soare! Radiații și PLASMĂ în drum spre Pământ
Volodimir Zelenski, la un pas să fie ucis. A fost trădat. Cine plănuia să-l omoare
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei din Dolj. Este vorba despre cineva din...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
Cum s-a ferit Smiley de scandaluri: ”Nu prea mă cert cu lumea în general”
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am certat urât cu soacră-mea aseară. Am vrut să-i fac un...
O substanță din rodii ar putea ajuta la prevenirea bolii Alzheimer
×